Sluiten
 

Toeristische grensroutes

De streek van Vallées et Plateau d'Ardenne wordt door heel wat grensroutes doorkruist: De Ardennen zijn dé grensstreek bij uitstek, aangezien deze regio zich uitstrekt over drie landen: Frankrijk, België en Luxemburg. De Franse Ardennen, de Waalse provincies Luik, Namen en Luxemburg en ook nog het noorden van het Groothertogdom Luxemburg. Het folkloristische erfgoed van de grensoverschrijdende Ardennen wordt gevormd door een groot aantal mysterieuze legendes. Ze brengen een hele reeks denkbeeldige personages ter sprake: feeën en dwergen, weerwolven en tovenaars, goede en slechte, op plekken die gemerkt zijn door de geloofsovertuigingen, de Romeinse kolonisatie, de middeleeuwse wereld, de uitspattingen van de barok of het romantisme van een recent verleden. De landschappen en de tradities van de twee Natuurparken van de Boven-Sûre, langs beide zijden van de grens, zijn duizenden jaren oud en verhullen heel wat sporen van hun voorgeschiedenis. La Route des Légendes, de route van de legendes: een parcours van 450 km in 13 etappes waarbij je kennismaakt met de legende van de 'Dames de Meuse', de Vier Heemskinderen en de 'Roc la Tour' in Monthermé La Route des Fortifications, de route van de vestingwerken: Montcornet en Rocroi, 570 km in 22 etappes De 'Voie Verte', de trage weg, ideaal voor een uitstap met het gezin. De Ardennen worden van de ene zijde tot de andere doorkruist door een vreedzaam en rustig fietspad: de 'Voie Verte Trans-Ardennes', zo genoemd omdat het groen van de weiden en de bossen zich weerspiegelt in het water van de stroom. Een must voor verstokte sporters of slenteraars. Met de racefiets, de mountainbike, een gewone tweewieler met of zonder elektrische ondersteuning. Verheven op een segway of aan boord van een fietswagen. Op de 'Voie Verte' volstaat het dat je je kunt laten glijden, zonder wagen. De weg is vlak en volgt de meanders van de Maas. Voor een lange tocht of een kort uitstapje. Een aangename manier om de Franse Ardennen te ontdekken. De 'Voie Verte Trans-Ardennes' is een niet te missen stuk van de Maasfietsroute, luisterend naar de naam EuroVelo 19. Dit internationale traject volgt de Maas van bij de bron in Frankrijk, op het plateau van Langres, ten zuiden van de regio Grand-Est, tot aan de monding bij Rotterdam in Nederland, via de Franse en Belgische Ardennen. Ideaal om op het ritme van de trappers schilderachtige panorama's en eeuwenoude steden vanuit een andere hoek te zien voorbijglijden.

le long de la Semoy au départ de Monthermé

Langs de Semoy Welkom in het land waar de Semois (België) de Semoy wordt, waar jouw kajak het tempo van de wilde rivier volgt. Het mooiste stukje van de Ardense loop van de Maas vind je in Monthermé. Deze authentieke streek die twijfelt tussen twee landen heeft als inspiratie gediend voor Rimbaud die zich hier kwam herbronnen. Rimbaud kwam op bezoek bij zijn vriend Léon Poncelet in Nohan, wiens ouders een kleine brouwerij hadden. De anders zo ingebedde Semoy, tussen Tournavaux en Haulmé, verandert hier in een grote aanslibbingsvlakte: in de winter heerst er op deze plek een unieke atmosfeer. De nevel omhult het landschap, deze heuvels en deze rivier worden één enkel element, één enkele kleur. De dichter 'met zolen van wind' mengt zijn passen met die van jou. Ten tijde van Rimbaud had de Semoy niets toeristischs. Je overleefde er door smokkelaar te worden, door tabaksplanten te snoeien met de 'copou' of door spijkers te maken. In Les Hautes-Rivières, zoals in alle dorpen van de Semoy, kwamen het lawaai en de rook je tegemoet uit de 'werkplaats', daar waar thuis spijkers werden vervaardigd, zonder ophouden. Deze metaalnijverheid bij de haard werd geïmporteerd door de Luikenaars die in 1467 door Karel de Stoute werden verjaagd. Een activiteit die het aan de houthakkers en de houtvlotters mogelijk maakte om tijdens de wintermaanden gewoon ... te overleven. De oven werd dus aangestoken; de hond liep op een wiel en deed zo de blaasbalg werken, een beroepshond, een hondenberoep! En er werd 'met spijkers beslaan': omstreeks 1850 waren er meer dan 700 spijkermakers in Les Hautes-Rivières. Door dit zware werk, te midden van zwavelhoudende dampen, waren de mannen ruim voor hun leeftijd versleten. Voor Rimbaud was de Semoy een vallei van ellende. Tijdens de week weerkaatst ook nu nog het geluid van de stampers van de smederijen in de vallei van de Semoy, oorverdovend en repetitief. De mannen bewerken nog steeds het ijzer met hun hamer: deze erfgenamen van de spijkermakers vervaardigen stukken edelsmeedkunst voor de speerpuntindustrie van de automobiel- en luchtvaartsector. De reputatie van de vallei van de Kwaliteit staat nog steeds buiten kijf. Wist je dit? De bouten en moeren van de Eiffeltoren zijn afkomstig van de Ardense smederijen, bekend om hun hoogwaardige vakkennis. Dat de toren nog steeds rechtop staat, is ongetwijfeld te danken aan de kwaliteit van deze verbindingstukken die werden vervaardigd in de werkplaatsen langs de Semoy en de Maas!

Tournavaux Vallée de la Semoy

IN LES HAUTES-RIVIÈRES - De wandeling van de spijkermakers Volg deze route die twee mooie uitzichtpunten verbindt: La Croix de l'Enfer en La Roche Margot. Je ontdekt er een streek die haar industriële verleden geenszins verloochent. In Les Hautes-Rivières gaat het plots naar omhoog, naar 'La Croix de l'Enfer': een prachtig panorama, met rondom bos. Niet te versmaden als deze plek zich in herfstkleuren hult. Als je nu een deel van het langeafstandswandelpad (GR) volgt, kom je verderop in het dorp dat zijn metallurgische traditie nog volop in leven houdt.